Een bericht van Zuster Chan Khong

Lieve vriend,

Ik hoop dat je gezond en wel bent in deze tijd vol onrust en onzekerheid. Zoals je weet, heb ik moeilijke momenten gekend in mijn leven, vooral tijdens de oorlog in Vietnam. Thay (onze leraar Thich Nhat Hanh) en de Plum Village beoefening, gaven me de kracht om de uitdagingen het hoofd te bieden en mijn gedachten altijd terug te brengen naar het huidige moment. Het is mijn diepste wens dat jij deze innerlijke vrede ook mag voelen. Weet alsjeblieft dat ik elke dag met jou en voor jou adem.

Dit voorjaar is onze wereld drastisch veranderd. Miljoenen mensen brachten maanden verplicht door in hun eigen huis en velen hebben dierbaren, hun levensonderhoud of hun innerlijke rust en stabiliteit verloren. Ik heb geleerd dat het op de moeilijkste momenten essentieel is om alsnog tijd te vinden om weer op adem te komen en toevlucht te zoeken in de wonderen van het leven. Wanneer we ons herinneren dat we ademen, en we onszelf toestaan om diep in te ademen en diep uit te ademen, komen we in contact met ons lichaam en met het wonder van het leven. Je volledig bewust te zijn van één inademing en één uitademing is altijd mogelijk. We verbinden ons dan met elke cel van ons lichaam, met onze voorouders in elke cel, onze genetische en spirituele voorouders, en we voelen hun kracht en energie door ons heen stromen. Als we onze toevlucht zoeken bij onze voorouders en in onze bewuste ademhaling, kunnen we een bron van energie, liefde en vertrouwen vinden om ons door de moeilijkste momenten te helpen.

Ik schrijf je vandaag omdat onze gemeenschap voor een ongekende uitdaging staat. Omdat het Corona virus zich snel door Europa verspreidde, konden wij de deuren van onze mindfulnesscentra (waaronder Plum Village Frankrijk) niet openhouden voor het publiek. Onze omstandigheden, waarbij we erg dichtbij elkaar leven, maakten het onmogelijk het welzijn en de veiligheid van onze retraitanten te garanderen.

Afhankelijk van retraite-inkomsten, worstelen we nu om in onze meest elementaire behoeften te voorzien. We moeten bijna 600 kloosterlingen in 10 centra over de hele wereld voeden, huisvesten en gezondheidszorg bieden. We zijn niet in staat om deze crisis alleen te doorstaan. We vertrouwen op de steun van onze sangha en vragen nederig om je hulp.

Sommigen onder jullie hebben misschien mijn verhaal over een handvol rijst gehoord of gelezen. Toen ik een jonge studente was in Vietnam tijdens de oorlog, leden er zoveel mensen; zoveel gezinnen en kinderen in de sloppenwijken hadden honger. Ik moest iets doen, dus ging ik van huis tot huis en vroeg om slechts een handvol rijst om te helpen de kinderen te voeden. De meeste mensen konden wel een handvol rijst missen en samen vulden we grote zakken die we naar onze vrienden brachten die niets te eten hadden. Dit is de ongelooflijke kracht van de sangha, van solidariteit en voor elkaar zorgen.

Het is in dezelfde geest dat ik vandaag schrijf. Ik vraag niet veel, aangezien mijn broeders en zusters en ik weten dat je misschien zelf ook moeite hebt om rond te komen. Mijn verzoek is, dat als je iets zou kunnen missen, je zou willen overwegen om elke maand een “handvol rijst” aan je spirituele familie te geven. De kloosterlingen van Plum Village leven eenvoudig, ons dagelijkse voedselbudget is €4,- per persoon. Een gift van €28,- levert een week voedsel op voor een broeder of zuster in Plum Village. Kleine bedragen kunnen een groot verschil maken. Overweeg alsjeblieft om een maandelijkse donateur te worden en sluit je aan bij de vriendenkring die Plum Village en de kloosterlingen in hun liefdevolle handen en harten draagt.

Je maandelijkse gift – hoe klein of groot ook – zal helpen om de kloosterlingen van Plum Village wereldwijd van voedsel en gezondheidszorg te voorzien, en onze basisvoorzieningen te betalen terwijl we de Dharma online verspreiden en ons best doen om het lijden in de wereld te verlichten.

Doneer hier

We sturen onze liefdevolle energie naar jou en je dierbaren. Je bent in ons hart, en onze gebeden en gedachten gaan naar je uit.

Een lotus voor jou,

Zuster Chan Khong.