Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh is wereldwijd een van de bekendste meditatieleraren en heeft aan de wieg gestaan van het bekend worden van Mindfulness in de Westerse wereld. Hij werd in 1926 geboren in Vietnam en ordineerde op 16-jarige leeftijd als monnik. In die tijd drong het tot hem door dat hij, middenin de Vietnamoorlog, niet kon volstaan om in het klooster op een kussentje te blijven zitten. Vanuit sociaal engagement begon hij met sociaal werk, zonder daarbij partij te kiezen in het conflict. Toch werd hij in 1966 verbannen uit Vietnam. Vanuit het buitenland bleef hij veel vredeswerk doen en werd hij in 1967 zelfs genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede door Martin Luther King Jr.

Plum Village

In 1982 stichtte Thich Nhat Hanh (door zijn leerlingen ook wel Thay genoemd, dat leraar betekent in het Vietnamees) een kloostergemeenschap in het zuiden van Frankrijk, waar Mindfulness wordt beoefend op Boeddhistische grondslag. Plum Village bestaat uit een verzameling van locaties, die op loop/rij-afstand van elkaar gelegen zijn en waar monniken en nonnen apart van elkaar leven, en elkaar toch meerdere malen per week ontmoeten om samen te beoefenen.

In Plum Village worden jaarlijks vele retraites georganiseerd voor mensen van over de hele wereld, en zowel jongeren als ouderen, alleenstaanden als gezinnen. Daarnaast reizen monniken en nonnen over de hele wereld om retraites en dagen van aandacht te geven.

In November 2014 werd Thay getroffen door een beroerte. Ondanks dat hij niet volledig kon herstellen en zijn spraak grotendeels verloor, inspireerde hij nog steeds de leerlingen en gasten om zich heen met zijn belichaming van de beoefening. Dit deed hij vanaf 2018 vanuit zijn ‘root temple’ in Vietnam. Op 22 januari 2022 is hij vredig heengegaan.

De gemeenschap van beoefenaren is essentieel. Dit komt in alle lezingen van Thich Nhat Hanh terug. Hij benadrukt steeds dat het eerste wat de Boeddha deed na zijn verlichting, het vormen van een Sangha was. Deze gemeenschap leeft samen in harmonie en aandachtig bewustzijn. Hoewel er, zoals in alle kloostergemeenschappen, een zekere hiƫrarchie is op basis van de duur van ieders ordinatie, worden alle belangrijke beslissingen met behulp van consensus genomen.