Groepen / sangha’s

Mediteren en Mindfulness beoefenen is heel voedend. Dit samen met anderen doen is gemakkelijker en ook veel leuker! Zeker als je nieuw in de beoefening van Mindfulness bent is dit heel erg waardevol 🙂 Anderen kunnen je met hun beoefening inspireren en het kan steunend zijn om te merken dat anderen dezelfde uitdagingen hebben als jij.

In de traditie van Thich Nhat Hanh wordt een groep van beoefenaren samen een Sangha genoemd. Dit kan een groepje deelnemers in een retraite zijn, maar dus ook een groep mensen die regelmatig samen komt om een avond te mediteren, ervaringen uit te wisselen en thee te drinken.

In Nederland hebben wij veel Wake Up Sangha’s, die je onder ‘steden’ kunt vinden. Hier heerst een veilige sfeer, waar mensen zich met elkaar verbonden voelen en zichzelf durven te laten zien. Het is een plek van zowel rust en stilte, als uitbundige en vreugdevolle energie: dat mag er allemaal zijn. De essentie is dat iedereen zich welkom mag voelen.

‘Meditation is not evasion. It is a serene encounter with reality’

Wat doen we?

Als we een avond samenkomen zijn er veel mogelijkheden en daarom doet ook niet elke Sangha precies hetzelfde en ziet ook zeker niet elke avond er het zelfde uit! Toch zijn er wel een aantal dingen die vrijwel in elke Sangha terug komen:

  • zitmeditatie (in stilte, of begeleid)
  • loopmeditatie
  • dharma delen: het uitwisselen van ervaringen met elkaar

Soms wordt er ook een stukje tekst gelezen en regelmatig worden er liedjes gezongen. Veel Sangha’s beginnen de avond met een namenrondje, waarin iedereen met een paar woorden aangeeft hoe ze er bij zitten. Daarna helpt een korte sessie van Tai Chi of Yoga het lichaam om ook hier en nu aan te komen.

sangha

Er is echter geen standaardrecept voor de Wake Up bijeenkomsten, vooral omdat het een ‘grassroot’ beweging is: hoewel we wel degelijk onze wortels in de traditie van Thich Nhat Hanh hebben, stimuleert hij ons juist om die vormen van beoefening te vinden die ons voeden en plezier geven. Het leukste is het dus om gewoon je lokale Sangha te bezoeken en het te ervaren :)!

Inspireer elkaar!

Elke week of twee weken een meditatiegroep bezoeken is natuurlijk leuk, maar Mindfulness is er ook juist voor elke dag, toch? De praktijk leert dat aan een Sangha deelnemen je ook kan inspireren buiten die avond samen dingen te ondernemen. Er zijn bijvoorbeeld Sangha’s die elkaar mailen als ze iets leuks willen ondernemen en dat graag samen met anderen doen. Wandelen, naar bioscoop gaan, koken, zwemmen, muziek maken, dansen, een kampvuurtje bouwen aan het water, you name it!

Aan het einde van een Sangha avond is er ook vaak gelegenheid om samen thee te drinken en na te praten. Als je mensen ontmoet die vergelijkbare interesses hebben, zijn vriendschappen snel gevormd. Daarom wordt er natuurlijk ook zo veel gelachen bij Wake Up!